zondag 16 september 2007

Herfstdruiven


Indian Summer. Melancholie. Elke zonnestraal telt bij het naderen van het najaar. Tijd om voor de winter de zomervruchten te oogsten.
Ondanks de slechte zomer draagt de druivelaar in onze kleine stadstuin uitbundig veel druiven. Tot plezier van bijen en vogels. Vandaag is la vendemmia, l'operazione di raccogliere l'uva. We laten dikke trossen hangen: zo blijven we genieten van mezen en lijsters en soms een roodborstje terwijl we in de serre brood met druiven-appeljam eten.


Druiven-appeljam

Nodig
 • 3,5 kg afgewogen druiven
 • 1,5 kg afgewogen zure appels
 • geleisuiker
 • prosecco (of witte wijn)
 • sap van 1,5 limoenen


 • verse rozemarijn
 • verse tijm
 • 15 gekneusde jeneverbessen
 • 25 peperkorrels
 • (grof) zout
 • 1,2 el. aceto balsamico

Recept

1. Rozemarijn, tijm, jeneverbessen, peperkorrels en zout in bodem prosecco aan de kook brengen en een tijdje laten trekken op een zacht vuur.
2. Druiven en appels met een waterglas prosecco en het limoensap in een grote pan aan de kook brengen en zachtjes laten koken tot de vruchten zacht zijn.
3. Vruchtenmengsel door
passe vite draaien.

4. Vruchtenpulp afwegen en mengen met de geleisuiker. Wij gebruikten 1:3 geleisuiker. Kruidenmengsel en aceto balsamico toevoegen. (Drie uur laten rusten als je 1:3 geleisuiker gebruikt.)
5. Vruchtensuiksermengsel aan de kook brengen en 4 minuten flink laten doorkoken.
6 In schone geleipotten doen.


Heerlijk op brood maar ook bij een wildschotel, in yoghurt of bij ijs.

16 opmerkingen:

Anoniem zei

Hallo,

wat ziet dat er allemaal gezellig uit.
Kan die jam ook met witte druieven gemaakt worden?

Alvast bedankt
Joan

lheurebleue zei

beste joan,
wij hebben vandaag net weer jam gemaakt van onze druiven.
ik heb zelf nog geen jam gemaakt met witte druiven maar ik veronderstel dat je dit recept hiervoor wel kan gebruiken. de appels zijn overigens nodig voor hun pectinegehalte.
veel succes!

Anoniem zei

Hallo Joan,

ik ben de jam aan het maken en vraag me af of je met de verhouding 1:3 bedoelt "1 kilo fruit op 3 kilo suiker" of "3 kilo fruit op 1 kilo suiker".

Bedankt, groetjes,

Karin

lheurebleue zei

Beste Karin,
Met 1:3 bedoel ik 1 kilo suiker op 3 kilo druiven. Maar dan moet je wel de geschikte geleisuiker gebruiken, die bestaat in een aantal varianten: 1 kilo suiker op resp. 1 kg, 2kg en 3k bruchten. Dit jaar heb ik de jam gemaakt met geleermiddel (ik geloof dat het marmello heet) uit de natuurwinkel - hiermee kan je meer varieren met het gebruik van suiker.

Yvonne zei

Op zoek naar een recept voor de overvloed aan druiven vond ik je recept, het is echt heel lekker geworden. Bedankt!

kdroomwaar zei

hoi blauw uur:) Van een vriendin kreeg ik dit recept, zij vond t heerlijk. Ik ben er nog mee bezig:-).
Ik gebruik net als jij marmello en doe dan 1 op 5, voor allerlei jam's en dat gaat goed. Eenmaal open moeten sommige jams wel wat sneller op. Maar 3 fruit op 1 suiker en 5 fruit op 1 suiker maakt dat de producten wel veel lekkerder zijn, fruitiger, vind je ook niet? Verder rasp en sap van sinasappel en citroen erbij en kaneel, want daar was ik al mee begonnen. (sappan).En had geen jeneverbes. Tijm kende ik al, maar leuk dat er ook rozemarijn doorgaat, spannend. En zout, dat ken ik helemaal niet. Heb een halve theelepel gebruikt, is dat genoeg?

lheurebleue zei

@kdroomwaar: ik maakte het dit jaar voor de 5de keer - zo lekker vonden we het.
de verhoudingen dit jaar:
3,5 kilo druiven en 1,5 kilo appels (met schil maar zonder klokhuis) met 1250 gr suiker en 4,1 zakje marmello 2. inderdaad maar een klein beetje zout. sinaasappel en kaneel lijkt mij ook wel lekker! de jam blijft zeker een jaar goed!

Anoniem zei

Hi, ziet er goed uit, precies waar ik naar op zoek ben! Ga ik zeker proberen. Hoeveel potten jam maak je van deze hoeveelheid druiven (3,5 kilo) plus appels?
Hoor graag, groeten Saskia

lheurebleue zei

@riekje: ik heb per ongeluk je reactie verwijderd. Maar als antwoord op je vragen:
- het kruidenmengsel zeef je inderdaad uit en je gebruikt enkel het vocht,
- je hebt zo,n 2 waterglazen prosecco nodig, een voor het kruidenmengsel en een voor de gelei.
De rest mag je gewoon opdrinken;)

lheurebleue zei

@saskia: dit levert zo'n 15 potten op

Anoniem zei

Hoi, ik heb je recept wat aangepast aan mijn suikerintolerantie, en wil hem graag op mijn blog zetten. Vind je dit goed? groetjes van Lupineke

lheurebleue zei

@stepanie: ben benieuwd naar je recept en hoe je druivenjam smaakt! je kan het recept op je blog zetten - link je dan even terug naar mij?

Henriëtte zei

Hallo LHB, ik sta op dit moment je recept te maken. Als altijd ben ik op zoek naar jamrecepten voor mijn blog Appeljam in Frankrijk. Ik las bij een ander dat je dat ok vind met een link..dat zal ik doen. Ik maak de jam trouwens met rose, heen prosecco in huis! Ik laat nog wel weten wat ik er van vond...groetjes, Jet

Henriëtte zei

Hallo LHB, ik sta op dit moment je recept te maken. Als altijd ben ik op zoek naar jamrecepten voor mijn blog Appeljam in Frankrijk. Ik las bij een ander dat je dat ok vind met een link..dat zal ik doen. Ik maak de jam trouwens met rose, heen prosecco in huis! Ik laat nog wel weten wat ik er van vond...groetjes, Jet

Henriëtte zei

àllo LHB als altijd ben ik op zoek naar recepten voor mijn blog Appeljam in Frankrijk..deze neem ik mee. Ik las in de reacties dat je dat goed vindt onder plaatsen van een link..daar zorg ik voor. De kruiden staan nu op, met rosé ipv prosecco, ik heb er alle vertrouwen in dat dat ook lekker is...ik laat weten hoe de jam is geworden, groetjes,
Jet

lheurebleue zei

Beste Jet,
geen probleem als je een linkje plaatst!
de jam is echt verrukkelijk! ben benieuwd hoe die van jou zal worden ...