Jaren was hij mijn Persoonlijke Vijand en voerde ik een verbeten strijd tegen hem. Ik gunde hem geen plaats op deze aarde en deed alles om hem met wortel en tak te verwijderen. Maar sinds vorig jaar zijn mijn gevoelens voor hem totaal veranderd. Ik was zelfs blij verrast toen ik hem vorig weekend voor het eerst in frisgroen pak in onze tuin ontdekte. Zo blij dat ik hem meteen klein hakte, door een ei roerde en opat. Het zevenblad: lekker en voedzaam! Voor mij niet langer hardnekkig woekerend onkruid maar een welkome groente. Ik vind het zelfs jammer dat er niet meer zevenblad groeit in onze tuin want hij kan in heel wat recepten verwerkt worden. Bijvoorbeeld in een omelet, als groente (een soort spinazie)
of in Zevenbladkaasscones. Voor mensen die eens 'wild' willen doen voor de Paasbrunch, hieronder het recept.
Zevenbladkaasscones
Nodig
Bereiding
1) Oven voorverwarmen op 180 graden;
2) In een kom stukjes boter door de bloem kneden;
of in Zevenbladkaasscones. Voor mensen die eens 'wild' willen doen voor de Paasbrunch, hieronder het recept.
Zevenbladkaasscones
Nodig
- een bos zevenblad
- 250 gram zelfrijzende bloem
- 1 ei
- 1,5 dl melk of karnemelk
- 100 gr geraspte kaas
- 40 gr koude boter
- zout, peper
Bereiding
1) Oven voorverwarmen op 180 graden;
2) In een kom stukjes boter door de bloem kneden;
3) overige ingrediënten door het mengsel kneden;
4) Deegmengsel uitspreiden op een met bloem bestoven aanrecht en met een deegroller uitrollen tot ca 1 centimeter. Vormpjes uitsteken met een glas. Met een kwast de bovenkanten met melk bestrijken;
6) Scones op bakpapier ongeveer een kwartier in de oven bakken.
Lekker met een glas koel bier,
en een klontje zoute boter ...
Ik zou een Nederlandse variant willen voorstellen van het Frans spreekwoord ‘Il ne faut jamais dire 'Fontaine, je ne boirai pas de ton eau’ (Zeg nooit: ‘Fontein, ik zal je water nooit drinken’ - oftewel 'zeg nooit nooit') namelijk ‘Zeg nooit: ‘Zevenblad, ik zal je nooit eten’…
En als je tuin helemaal overwoekerd is door het zevenblad, ben je in de gelukkige omstandigheden dat je al deze gerechten maken ;)
Geroerbakken zevenblad
Zevenblad groetenschotel
Gegratineerd zevenblad
Zevenbladsoep
Zevenbladsoep met linzen
Hartige taart met zevenblad
Aardappelgnocchi met pesto van munt, zevenblad en bloemkool
Tomaten gevuld met zevenblad
Portabello's met zevenbladpesto
Zevenblad-rucolapesto
Zevenbladvanilliemuffin
4) Deegmengsel uitspreiden op een met bloem bestoven aanrecht en met een deegroller uitrollen tot ca 1 centimeter. Vormpjes uitsteken met een glas. Met een kwast de bovenkanten met melk bestrijken;
6) Scones op bakpapier ongeveer een kwartier in de oven bakken.
Lekker met een glas koel bier,
en een klontje zoute boter ...
Ik zou een Nederlandse variant willen voorstellen van het Frans spreekwoord ‘Il ne faut jamais dire 'Fontaine, je ne boirai pas de ton eau’ (Zeg nooit: ‘Fontein, ik zal je water nooit drinken’ - oftewel 'zeg nooit nooit') namelijk ‘Zeg nooit: ‘Zevenblad, ik zal je nooit eten’…
En als je tuin helemaal overwoekerd is door het zevenblad, ben je in de gelukkige omstandigheden dat je al deze gerechten maken ;)
Geroerbakken zevenblad
Zevenblad groetenschotel
Gegratineerd zevenblad
Zevenbladsoep
Zevenbladsoep met linzen
Hartige taart met zevenblad
Aardappelgnocchi met pesto van munt, zevenblad en bloemkool
Tomaten gevuld met zevenblad
Portabello's met zevenbladpesto
Zevenblad-rucolapesto
Zevenbladvanilliemuffin
16 opmerkingen:
Ik had er al op meerdere blogs over gelezen, ook dat het eetbaar is. Het lijkt me ook wel leuk om eens te proberen, maar liever niet uit eigen tuin. Ik zal hier in de buurt eens in de tuintjes gluren ;)
Wat bijna niemand gelukt is, is mij nu dus tot mijn grote spijt wel gelukt ... ik heb het zevenblad uitgeroeid in onze tuin. Ik genoot ervan om de wortels onder de grond door te volgen en volledig te verwijderen.
Maar ik weet een plek waar ik ze kan vinden en ga dit zeker een keer eten.
Je hebt echt zo'n geweldig leuk blog met zo'n grote diversiteit aan onderwerpen. Ik blijf lezen.
Ik geloof graag dat het lekker en gezond is maar ben toch erg blij dat dit plantje niet meer in mijn tuin groeit.
dat oogt inderdaad mooi én lekker! je mag bij mij wat zevenblad komen uithalen, helemaal gratis en voor niks! hahaha! warme groet, Hilde
Een woekeraar. Nooit geweten dat ik het kon eten.
Fantastisch dat jij er nu over schrijft ,je kan bij mij wel een doosje halen.........Hi hi.was ook al van plan het toe te passen gaat zeker gebeuren,en leuk die recepten,bedankt gr marloeskreatief
Zelfs in de wijde omgeving is het hier gelukkig niet te ontdekken. Het blijft voor mij dus een delicatesse.
Nu moet je oppassen dat je er niet te veel van eet anders verdwijnt het alsnog uit je tuin! :))
Hihi dit heb ik nooit geweten. Wie weet zweeft het bij mij ook nog wel ergens door de tuin. Raar idee onkruid uit mijn eigen tuin kan ik eten. Misschien eet ik het is van de zomer.
Leuk log hier over ziet er lekker uit dit broodje.
Een leuke post over mijn kwelgeest, maar ik ga hem graag eten, dat zal hem leren ( hoop ik ).
Bedankt voor je idee en een fijne dag.
Hermine
Tja, vorig jaar is het zevenblad ook in mijn voortuin bestreden, maar ik zag het ook alweer vrolijk doorkomen. Is het dan nu niet slecht om het te eten, als er vorig jaar bestrijdingsmiddel op is gegaan??? Ga ik toch maar niet proberen... of ben je andere mening toegedaan???
Wat! Kun je zevenblad eten?? Dat had ik nooit gedacht. Bedankt voor de tip!
@anita: moeilijk om te zeggen. ik weet niet welk middel gebruikt is en ook niet hoelang zo'n middelen doorwerken ...
maar er is vast wel een tuin van iemand anders die maar al te graag van zijn plantenkwelgeest verlost wordt ...
Zo ga je het nog jammer vinden dat er geen zevenblad in je tuin te vinden is:-)
Janny
Schijnt goed te zijn voor reuma, mooi meegenomen. Veldsla, jonge brandnetels, zevenblad op tafel en je hoeft niet meer naar de groentenboer :-)
Mijn vader heeft ons groot gebracht met kruidenboeken, zelgemaakte thee, confituur,...
De zelfgedroogde rozenblaadjesthee is de favoriet van mijn oudste, mij schotelen ze brandnetelthee voor voor artrose. Mensen met passie heerlijk toch!
Het stikt hier van het zevenblad, wij hebben het zelfs uitgezaaid (per ongeluk) in de franse tuin, dat het eetbaar was is een mooie bijkomstigheid, toch maar eens uitproberen!
Een reactie posten