Hummus is een van de populairste dipsauzen uit het Midden Oosten. Lekker en makkelijk te maken. Je kan de kikkererwten zelf weken en koken maar als je gehaast bent kan je ook geweekte kikkererwten uit een blikje gebruiken.
Hummus bi tahina
Ingrediƫnten:
- 150 gr kikkererwten een nacht geweekt in water (ze zijn dan in volume verdubbeld)
- sap van 2 citroenen of naar smaak
- 2-3 teentjes knoflook
- zout
- 4 el. tahin (pasta van sesamzaad te koop in natuurwinkels en Islamitische winkels)
- olijfolie
- peterselie, gehakt
- eventueel chilipoeder, paprikapoeder, komijn
- Laat de kikkererwten uitlekken en kook ze (zonder het zout) ongeveer 1 uur in ruim vers water of tot ze gaar zijn;
- Giet af en bewaar het kookvocht;
- Pureer de kikkererwten in de keukenmachine tot een puree;
- Voeg de overige ingrediƫnten toe met wat kookvocht - zoveel dat een romige pasta ontstaat;
- Breng op smaak. Voeg zo nodig wat meer citroensap, knoflook of zout toe;
- Dien op met Arabisch brood of tacochips.
- besprenkel met 2 el. olijfolie en 1 tl. paprikapoeder of fijngesneden peterselie;
- garneer met een snufje chilipoeder en 1/2 tl. gemalen komijn - bijvoorbeeld in stervorm;
- strooi er wat hele gekookte kikkererwten overheen die je voor het pureren apart hebt gelegd.
Mmmmm, hummus, ik ben er dol op en heb altijd wat tahini in de koelkast staan om snel een schaaltje hummus te maken in de keukenmachine. Ik heb een prachtig kookboek uit Libanon meegenomen en er staan de heerlijkste dingen in, het is een heel gezonde keuken van het Midden-Oosten. Dit recept is net even anders, neem ik mee, dankjewel!
BeantwoordenVerwijderen