zondag 30 juni 2013

Draadmadelieven en een corsage voor Maxima

Ondanks kou & regen groeien er drie draadmadelieven in mijn tuin. Als ik ze in een vaas zet, verwelken ze niet. Maar ik kan de blaadjes niet plukken om te weten of 'Hij' wel van mij houdt. (Ik hoop van wel!!)
Misschien moet ik ze wel planten langs het Utrechtse zandpad. De straatmadelieven en bootmadelieven op de seksschuiten hoeven geen blaadjes te tellen om te weten dat ze geen liefde moeten verwachten van de 'Hij's' die filerijden langs de Vecht ....
Nee, dan de echte romantiek van de bekende Engelse song Daisy Bell! (Dat Nederland, fietsland erg zou moeten aanspreken ...)

Daisy bell
There is a flower within my heart,
Daisy, Daisy,
Planted one day by a glancing dart,
Planted by Daisy Bell.
Whether she loves me or loves me not
Sometimes it's hard to tell,
And yet I am longing to share the lot
Of beautiful Daisy Bell.
Chorus:
Daisy, Daisy, give me your answer, do,
I'm half crazy all for the love of you.
It won't be a stylish marriage,
I can't afford a carriage,
But you'd look sweet upon the seat
Of a bicycle built for two.
Zeker als het lied gezongen wordt met de zoete tenorstem van Gerald Adams and the Variety Singers op een krakerige 78-toeren LP.
En misschien wist je nog niet dat computers ook verliefd kunnen worden. Niet gek dus dat het eerste lied dat een computer ooit zong - de IBM 7094 in 1961 - Daisy Bell was.

Om te eindigen een draadbloem in de kleuren van de Hollandse vlag. Droeg Maxima zo'n HollandsekleurenDraadbloem tijdens een van haar tochten door het land? En moest koningin/prinses Beatrix onbedaarlijk lachen toen ze dat zag?


NB: De tutorial voor de draadbloem vind je hier. Voor de draadmadelieven maakte ik 3 lussen voor de bloemblaadjes (ipv 2) en 3 rondjes (ipv 2) met een andere, gekleurde draad voor het bloemhartje.

vrijdag 28 juni 2013

De draad weer opnemen (2) - Tutorial Draadbloem

Wat een Weelde: Vier Vrije Dagen in het Verschiet! Zo'n Zee van tijd ... lang geleden dat mij zo'n geluk te beurt viel.
Begin februari trok ik de digitale stekker even uit hier in de verwachting van een paar hectische weken. Maar het werd een maandenlange stortvloed van - verwachte EN onverwachte - drukke & spannende treurige & pijnlijke maar gelukkig ook mooie & blije dingen.
En nu hoop ik dus in rustiger vaarwater te komen ...
Gustave Caillebotte - Regatta à Villers (1880)
Mijn eigenzinnige vingertjes trokken zich de drukte niet altijd aan. Zo waren ze helemaal weg van het weven van draadbloemen. Om meteen goed voor de dag te komen (en te bedanken voor je bezoek hier!) bij dit herbegin hieronder een tutorialleke.
Draadbloemen - Tutorial

Nodig:

  • stuk gelaagd karton
  • draad (bijvoorbeeld hennep, jute of sisal)
  • 12 spelden
  • stopnaald
  • potlood, schaar,  passer (of kopje/bordje), meetlat
Werkwijze
 1) Teken een cirkel op het karton (bijvoorbeeld met 8 cm diameter). Verdeel de omtrek in 12. Knip de cirkel uit en steek 12 spelden in het karton op de gemarkeerde punten.
 2) Laat zo'n 15 cm onderaan het kartonnetje 'bungelen' - dat wordt de stengel van de bloem. Wind nu voor de bloemblaadjes de draad van 1 naar 2, van 3 naar 4 enz... tot je bij nr 12 bent - rond elke speld ligt nu een lus. Ga verder met winden (let niet meer op de nummertjes) tot er 2 lussen rond elke speld liggen.
 3) Knip nu de draad los van de bol en zorg ervoor dat je zo'n 60 cm hebt om verder te werken. Rijg de draad door de stopnaald en begin met het hartje van de bloem. Steek de naald onder de lus (nr. 9) naast de laatste lus (nr. 11) die je geregen hebt. Trek goed aan.
 4) Maak nu stiksteken langs alle lussen: zie de foto hierboven.
  5) Maak daarna nog een tweede rij steken. Duw de steken goed aan.
 6) Verwijder de spelden - de bloem is bijna klaar!
 7) Werk de werkdraad weg door hem een paar keer onder de draden aan de achterkant (= de kant waaraan je gewerkt hebt) te steken. Knip de draad af.
Voilà! Het resultaat!
Je kan er een simpele verpakking bijzonder mee maken. Maar wees selectief: er zijn mensen - ik noem geen namen - die de bloem zonder boe of ba meteen met het papier weggooien :(
En met een knoop een mooie broche ...
Zo, en nu hoop ik de blogdraad niet te gauw weer kwijt te raken ...

zondag 16 juni 2013

De draad weer opnemen (1)


Nog even - denk ik tenminste - en ik duik weer de Blogwereld in. Ik zag net dit filmpje dat ik graag met jullie wilde delen, daarom nu al een pre-duikje voor ik de draad (haha) weer opneem ...
(En nu Naar Zee om 2 verjaardagen & 1 vaderdag te vieren bij het ruisen van de golven)