zondag 29 januari 2012

Een beetje dom soms ...

Handwerken gaat soms van 'oei'. Heb je een hele tijd in een flow gewerkt, blijkt dat je heel erg dom bent geweest en beter even tussendoor gecontroleerd had of alles wel klopte. Terwijl je dacht goed bezig te zijn, wordt duidelijk dat je een Grote Oen was. Voorbeelden?
De eerste - en laatste!!!! - keer dat ik heel trots een nieuwe rits in een jeans had gezet (heel lang geleden), bleek ik de onderkant en de bovenkant van de jeans muurvast op elkaar gestikt te hebben.
En tijdens een vakantie breide ik opgewekt dagenlang aan een Châle ‘Bohême zonder te merken dat die een rechthoek werd in plaats van een driehoek. De sjaal ligt al jaren te wachten op een herkansing ...
Dit is nog maar een kleine greep uit mijn 'heldendaden' uit het verleden. Nu ben ik bezig aan een heel leuk werkje (in een volgend bericht meer daarover) waarvoor ik meters en meters klittenband nodig heb. De verkoopster had de verschillende slierten netjes bij elkaar gebonden maar ik had het goedje achteloos laten rondslingeren. Niet slim! Hoe het kon weet ik niet - zijn er trollen in mijn huis? - maar de klittenband deed zijn naam alle eer aan: zonder dat ik er echt mee bezig was geweest bleken de banden in een bijna onontwarbaar kluwen verstrikt te zijn geraakt.
Gelukkig dat ik niet onder tijdsdruk zat, want het ontwarren van deze Gordiaanse knoop heeft heel wat tijd gekost. (De knoop doorhakken zoals Alexander de Grote deed, leek mij geen optie). En zoals gewoonlijk ben je dan niet zozeer ontzet over de fout zelf dan wel over je eigen ondoordachtheid of onhandigheid.
Bron: Knots in Art (hier gebaseerd op Ashes van Edvard Munch)
Zeker als een paar dagen later blijkt dat jij (of de trollen????) de boel weer in de soep hebt (hebben) laten lopen. Dit keer met nog een extra lint erbij ...
Zijn jullie perfect of komt dit soort dingen ook wel eens  bij jullie voor???

donderdag 26 januari 2012

Viva la Poesia!

viva la poesia
Poëziedag vandaag. Maar eigenlijk zou elke dag poëziedag moeten zijn. En je hoofd vol gedichten en liederen die woorden kunnen geven aan jubel, tranen, twijfel, troost, eenzaamheid, verliefdheid, woede, tevredenheid, geluk, verdriet, verliefdheid, afschuw, uitbundigheid, pijn, verbondenheid, verwarring, vrolijkheid, zorgen, trots, schaamte, aanvaarding. Die je vergezellen als je wandelt, poetst, fietst, handwerkt, tuiniert, wacht, strijkt, kookt ...
Een gedicht over aanvaarding dat daar zeker bij hoort, werd geschreven door Paul Van Ostaijen.

Gedicht

Zo ook gaat de geliefde
Mitri Karamasoff
dood

Ons op de schouders
valt nu laat en schuin de schaduw
des Iwan

Om het lijden dankbaar worden
en schijnbaar blijde
het scherpe vechten van spin en bij
verbeiden

Soms reeds is schoon mijn hand gesloten
alsof er geen verlangen
over mijn vingers
lag
Het is een verre weg
naar de passieloze berg
van het blote schouwen
Logos
Tao
Dit gedicht is jammer genoeg te moeilijk voor Hayat, een Marokkaanse die onder immense zorgen gebukt gaat. Zij vertelde mij dat ze naar de rivier rijdt als alles haar weer teveel wordt. Dan zit ze daar en vertelt wat haar bedrukt aan het grijze water, aan de bomen en aan de bloemen. En dat beeld van die bedroefde Marokkaanse vrouw aan die Hollandse rivier is voor mij pure – maar treurige - poëzie …

dinsdag 24 januari 2012

Een mens moet soms dapper zijn ...

In het weekend liep ik 'per ongeluk' binnen bij het Deense Tiger aan de Oude Gracht in Utrecht. Tjonge, jonge, ik moest mij echt inhouden om mijn mandje niet vol te laden. Ik voelde mij als die vrouwen in de reclame van C1000.
Zo veel leuke dingen voor een paar eurootjes! Kabouters, gezelschapspelletjes, sokken, breisetjes, poppenkastpoppen enz...
Maar ik heb mij ingehouden en enkel een theekopje en twee punnikpopjes gekocht.
Omdat ik het toch merkwaardig vond dat de prijzen zo laag zijn, keek ik op de verpakking of er geen zweet en tranen van Chinese vrouwen uit sweatshops aan kleefden. Ik kon niets over de herkomst vinden, wel een ernstige waarschuwing:
Ik schrok wel van die 'kans op wurging' maar liet mij niet afschrikken en opende de verpakkingen. (Kunnen we deze waarschuwing binnenkort op het etiket van elke bol wol verwachten??)
Voor alle zekerheid keek ik toch nog eens goed naar de gebruiksaanwijzing. 't Is toch verstandiger om op een veilige manier met dit gevaarlijke spul te gaan werken.
Ik durfde het aan om wat te punikken. En oef ... ik heb het overleefd en verkeer in uitstekende gezondheid ...
Ja, een mens moet soms dapper zijn!

(En o ja: ik heb nog even verder gezocht: Tiger heeft een gedragscode op zijn website staan  waaruit blijkt dat ze maatschappelijk verantwoord ondernemen hoog in het vaandel dragen)

woensdag 18 januari 2012

Als je wel eens op regenbogen jaagt ...

Heb je wel eens iemand ontmoet die onverschillig is voor regenbogen? Ik niet. Volgens mij krijgen zelfs de meest knorrige mensen een schokje van geluk bij het zien van zo'n plotse poëtische projectie tegen een sombere onweerslucht. Een regenboog bewaren was tot nu toe niet zo makkelijk. Je kon regenbogen natuurlijk wel opslaan in je herinnering, vastleggen op de foto, borduren (zoals op Noah's Ark van Lynette Anderson),
tekenen of haken (zoals dit regenboogkussen dat ik een paar jaar geleden maakte):
Maar regenbogen systematisch bewaren en tentoonstellen, dat was nog niet het geval. Terwijl er toch al musea bestaan over de meest diverse onderwerpen. Zoals een Museum of forgotten Art Supplies, een Museum of Dust, een Bibliotheek van Verdwenen Geluiden, een Museum of broken Relationships. Er bestond in Amerika al wel een Chasing Rainbows Museum
Maar nu is er een heus Rainbow museum. Enkel digitaal, dat wel. Hoewel het MUSAC (Museo de Arte Contemporáneo de Castilla y León) wel een goed 'echt' gebouw zou zijn.
Heb jij thuis nog een paar mooie regenbogen liggen? Of wil je er in de toekomst een paar vangen? Dan kan je Rainbow explorer worden en verhalen en foto's met anderen delen op de Rainbow museum Photostream: [KLIK]
Weet je trouwens wat gek is? Alsof de duvel ermee speelt, regent het sinds gisteren regenbogen.
Ik sla het tijdschrift Making open en lees het recept voor een rainbow sponge cake (brr ... lijkt mij erg synthetisch).
In mijn google reader ligt een post van Whipup met een link naar een regenboogspoeltjesrek.
En net nadat ik dit bericht gepubliceerd had, zie ik in Mollie Makes, een prachtige regenboogquilt. Ik voeg dit nu gauw toe. Magic is - letterlijk - in the air!
Dan kan het niet anders of ook in je hoofd gaat er een regenboogliedje zoemen ...
Somewhere over the rainbow
Skies are blue,
And the dreams that you dare to dream
Really do come true.

Ik wens iedereen deze week kleurige dagen - ook als het buiten somber lijkt ... 
(En wie nu nog niet genoeg regenbogen heeft gezien, kan nog even een kijkje nemen bij Rainbow Eliza ...)

vrijdag 6 januari 2012

Ik heb de boon! Ik ben koning!

 Bron: Wikimedia
Irritant he, als mensen zeggen: 'dat had ik nog voor jou willen kopen/doen/meebrengen, maar ...'.  Dan denk je: waarom heb je dat dan niet gekocht/gedaan/meegebracht? En waarom vertel je daarover nu dat niet het geval is? Anders was ik/jij niet ontgoocheld geweest!
En nu doe ik hetzelfde! Ik had vandaag, Driekoningen, een paar dingen willen laten zien: onze mooie driekoningenbeeldjes, zelf meegebracht uit Napels en de heerlijke Galette des rois die mijn dochter meebracht uit Parijs. Maar de beeldjes heb ik net opgeruimd - ze zitten nu ingepakt in een doos in een krat in de kelder. Driekoningen is namelijk de dag om de kerstboom eruit te zwieren en de kerstversiering op te bergen. (Heerlijk om het huis in kerstsfeer te brengen maar nog prettiger als al die rommel - zo lijkt al dat mooie spul na Kerstmis - weer weg is. Vinden jullie dat ook?). 
En de Galette des rois? Die heb ik woensdag al samen met mijn dochter-aan-zee en Elena opgegeten (foei!). Die kan is dus ook niet laten zien.
Wat te doen? In het 'echte' leven kan je niet zomaar ergens binnenstappen en beeldjes en driekoningentaarten stelen. Op Internet kan dat wel. En dat heb ik dus gedaan - wel netjes met een bronvermelding, dat weer wel. Sorry voor & dankjewel aan de rechtmatige eigenaars ...
Mijn vader bakte vroeger voor Driekoningen een cake (een 'quatre quart') waarin een boon verstopt was. Als je de boon had, was je koning en mocht je een kroon dragen. Dan was je heel blij - al wist je eigenlijk niet waarom.
Bron: Mnioo
In de galettes des rois die ze rond deze tijd in Frankrijk verkopen (met een papieren gouden kroon), zit een 'fève' vertstopt. Vroeger vaak kleine porseleinen beeldjes, nu vaak plastic dingetjes.
Op 6 januari gaan kinderen in Antwerpen, zoals wij vroeger, verkleed als koningen langs de deur, zingend en bedelend om geld en snoep:
Driekoningen, Driekoningen,
geef mij 'ne nieuwen hoed;
M'nen ouwen is verslete,
ons moeder mag 't nie weten.
Onze vaoder heget gèld
op de rooster geteld.
Wat dat betekent? Geen flauw idee! Dat zoek ik volgend jaar wel uit. Nu ga ik blauwe druifjes kopen, in de illusie dat het snel voorjaar wordt. Alhoewel, deze week zag ik honderden krokussen op het Haagse Lange Voorhout. Mooi om te zien, maar niet normaal ...
 Onscherp bewijsstuk. Mijn i-phone noch ik waren dronken ...

maandag 2 januari 2012

Het jaar ingedanst met Tangerine Tango?


Ik hoop dat jullie 2011 in schoonheid afgesloten hebben en 2012 vol mooie verwachtingen zijn binnengewandeld. Enne - wie is er, aangespoord door Pantone - Dance into the New Year with this Vivacious and Appealing Reddish Orange - 2012 ingedanst met Tangerine Tango? Pantone 17-1463 is namelijk uitgeroepen tot kleur van het jaar 2012. 
De kleur Tangerine Tango wordt omschreven als ‘gesofisticeerd maar ook dramatisch en verleidelijk’, de kleur 'herinnert aan de stralende schakeringen bij zonsondergang. De combinatie van levendig en adrelanineopwekkend rood met de vriendelijkheid en warmte van geel vormt een heel zichtbare, magnetische tint die warmte en energie uitstraalt'. Ik heb dat niet verzonnen, de woorden zijn van Leatrice Eiseman, executive director van het Pantone Color Institute.
Ik vind mandarijntjes heerlijk maar ik weet niet of ik nu uitkijk  naar kleren of spullen in mandarijntjeskleur, geef mij maar de Honeysuckle van 2011, de Turquoise van 2010 of de Mimosa van 2009 - al heb ik niet erg veel gemerkt van die ‘kleuren van het jaar’. 
Voor de breisters onder ons is er Tangerine Tango Colored Vintage Wool Yarn ,
En voor de quilters onder ons: vanaf vandaag tot 2 maart 2012 loopt er een Tangerine Tango Quilt Challenge.
Geinteresseerd? De regels staan hier: [KLIK] en de resultaten tot nu toe hier: [KLIK].
Tot slot, een bemoedigende (?) poster in mandarijntjeskleur voor creatievelingen die het maar niet lukt de zaken op orde te houden ...
Tiens, waarom heb ik nu ineens zo'n goesting/zin in een mandarijntje?