zondag 31 juli 2011

Bomen, kippen en leeuwen in het paradijs

En? Is het woord 'uitlandig' al ingeslopen in jouw woordenschat? Nog een Surinaams-Nederlandse woord: 'uitstedig'. Ook mooi.
Het is alweer een hele tijd geleden dat ik een blogbericht schreef. Onder andere omdat ik uitlandig (en dus ook uitstedig) was. Dit keer bij mijn Verre Zoon, in het mooie Californië. Er is geen romantischer plek te bedenken dan zijn houten huis boven op Kings Mountain. Als je 's ochtends wakker wordt ben je omringd door redwoods badend in een gouden licht.
Het kan koud zijn als de zeemist opstijgt uit de baai. Dan zit je op Kings Montain boven de wolken, maar op heldere dagen heb je een schitterend zicht op de Pacific.
Maar of het koud of warm is maakt niets uit: J, mijn creatieve zoon, maakte een ingenieuze tafel met twee vuren: eentje bovenop om te barbecueën en eentje onder het zelf gemozaiëkte blad om de benen te warmen. Een 'brokaten' gordijn zorgt dat de warmte niet ontsnapt.
In de mozaiëk zitten allerlei 'exotische' dingetjes uit Europa verwerkt zoals euro's en wikkels van de Torroni baci die we elk jaar uit Napels meebrengen.
Terwijl de zon roodgloeiend ondergaat boven de Pacific eten we - met warme benen - de Beer in the Butt Chicken die J in zijn smoker klaarmaakt. De kip wordt gerookt met een blik bier in de buik. No kidding: een supersavoureuze kip om nog lang over na te dromen.
Als je stil bent, hoor je 's avonds het geritsels van herten (of coyote's). De familie wasbeer die onder de porch leeft hebben we dit jaar niet gezien. Misschien wel omdat er mountain lions gesignaleerd werden in de omgeving. Reden genoeg voor ons om geen avondwandelingen te maken.
Maar ja, elk paradijs heeft zijn slang ... of mountain lion ...