zondag 31 oktober 2010

pompoenen om te zoenen

Ik doe niet aan Halloween maar wel aan pompoenen. Als je zo'n oranje sprookjesvruchten (zijn het vruchten of groenten??) ziet, word je toch helemaal blij? En zeker als ze uit je eigen tuin komen. Met onze oogst aan pompoenen - zie boven - zouden we wel geen hongerwinter doorkomen ...
En vooruit dan, omdat het Halloween is, staat er naast de pompoenen ook een Raar Popje (naar de Sock Zombie van Becky Stern). Kan altijd van pas komen als je onverwacht en speelgoedloos een lastige (of een lieve!) kleuter moet bezighouden. Naast 2 minuten tijd heb je het volgende nodig:
Ligt alles klaar? (Als je geen Eenzame Sokken hebt, trek je die van jezelf of van de kleuter toch uit ;) !) Klik dan het You Tube filmpje aan:

Tja, zo werd dit toch een HalloweenLogje.

donderdag 28 oktober 2010

Weinig nieuws onder de tropenzon

Weer terug uit de Tropen! Van de hitte van de Grote Droge Tijd in Suriname naar kou en regen van de Lange Hollandse Wintertijd.
Tussen de afspraken door heb ik toch een paar glimpen van Paramaribo kunnen opvangen. Te oordelen naar dit filmpje dat ik vond bij open images is er - behalve de drukte door de intrede van de auto - niet zoveel veranderd.

Het witte Gouvernementshuis staat er nog maar is nu presidentieel paleis. Bouterse is bezig zijn spulletjes in te pakken om hierheen te verhuizen.
Wilhelmina staat niet meer trots op het Gouvernementsplein (nu Onafhankelijkheidsplein) maar kijkt naast Fort Zeelandia mijmerend uit over de bruingele Surinamerivier. Naar 't schijnt wil Nederland het beeld graag terug omdat het het enige beeld van de Jonge Wilhelmina ten voeten uit is. Maar Suriname peinst daar niet over.
En eten en drinken worden ook nog steeds in stalletjes op straat verkocht.
Als ik deze foto's zie (en mijn koude voeten voel) krijg ik alweer heimwee naar een glas Markoesa, zuurzak of lemmetjessap onder de nachtelijke, warme tropenhemel ...

dinsdag 19 oktober 2010

Naar de West en een Google Earth Alfabet

Tja, ik weet het: eigenlijk hoort het niet. Mijn ecologische voetafdruk wordt megagroot. Nauwelijks terug uit het Zuiden vertrek ik morgen op dienstreis naar de West, naar Suriname. En niet met een pakketboot maar met een vliegmasjien - voordeel is dat ik nu misschien een paar letters zie van het Google Earth Alfabet van Thomas de Bruin waarop zij mij attendeerde.
En dan is er nog mijn bioritme: van de Siciliaanse zomer via de Hollandse Herfst naar de tropische hitte en vervolgens terug naar de noordelijke bijna-winter. Is dat wel goed voor een mens? Maar ik mopper niet hoor: ik kijk uit naar de exotische bloemen-pracht, de veelheid aan culturen, het trage stromen van de Surinamerivier, de op muren geschilderde reclame, de smaken van het Surinaamse eten en natuurlijk de vriendelijkheid van de mensen.
En ik hoop dat ik tijd heb om te gaan snuffelen tussen de mooie pangistofjes bij Kirpalani in de Domineestraat ...
Mo syi!

zondag 17 oktober 2010

Lavasteenalfabet

Nog een bericht over het Geheime Eiland en zijn met lavabrokken bezaaide zwarte zand. Het strand lijkt er wel een kunstgalerie - de verbeelding is hier duidelijk aan de macht. Zwemmers en zonnebaders worden kunstenaars  en 'schilderen' of bouwen 'Zentorens', harten, gekko's. Iedereen wil kennelijk zijn steentje (!) bijdragen -


Ikzelf 'schreef' een alfabet ‘met in de branding geraapte, door de golven gepolijste, rode lavasteentjes. Mijn alfabet lag er nog ongeschonden bij toen ik vertrok.
Hoe lang zou het duren voor de winterse stormen het zwarte strand weer hebben leeggeveegd zodat het in de lente als een maagdelijk schoolbord klaarligt voor de nieuwe badgasten?

dinsdag 12 oktober 2010

Zeemeervissen (2)

Het strand van ons Geheime Eiland ligt bezaaid met de mooiste lavastenen die je vragend aanstaren: 'maak iets moois met mij'.  Misschien een zeemeervis zoals die van Ressurection Fern waar ik hier al over schreef (zij attendeerde mij onlangs op de tutorial)? Maar ik had geen geschikt garen bij mij en op het Geheime Eiland kan je alleen de allernodigste dingen kopen - en dat zijn kleurige bolletjes katoen of wol kennelijk niet. Alhoewel? Ik had toch mijn frivolite-spulletjes-om-zinvol-bezig-te-zijn-tijdens-het-wachten (zoals op onderstaande foto) bij mij?
En is het geen mooi huwelijk, die ruwe lavasteen en de zuivere zijde van Bart & Francis? Als je heel stil bent hoor je misschien het ruisen van de zee - en als je nog beter luistert, het zingen van de zeemeerminnen ...

zaterdag 9 oktober 2010

de paradiso expulsa

Carissimi e carissime! Ik ben er weer. Ik heb genoten van de Méditerranée - ook in oktober zo blauw, zo blauw - en van de odori, colori e profumi van een ver Siciliaans eiland.
R: Massacio, Adam en Eva

Maar nu ben ik verdreven uit het paradijs. Ik kon niet aan die granaatappel weerstaan (je weet toch: vrouwen en verleiding ...) en dat kon niet zonder gevolgen blijven. Gelukkig wist ik wel het een en ander van de wereld buiten de Hof van Eden en had ik mijn voorzorgen genomen. Want vandaag is het dan wel prachtig nazomerweer maar dat is misleidend: winterser dagen liggen in het verschiet. In onze Lage Landen volstaat een vijgenblad dan niet. Ik heb daarom nijver als Penelope aan een donkergroene rok van het fijnste alpaca gebreid. En zo reisde een beetje paradijselijke warmte & zachtheid met mij mee ...
Ik zag dat jullie bepaald niet hebben stilgezeten. In mijn google reader staat een duizelingwekkend aantal berichten. Die ga ik nu eens rustig/'op mijn gemak' lezen.