zaterdag 23 mei 2009

Reiskleding

Ben effe weg, ik ga mijn broer opzoeken in een Ver Land. Maar zit nog te dubben over de kleren die ik in mijn koffer moet stoppen.

vrijdag 22 mei 2009

GoogleDoodle


Heb jij de GoogleDoodle van vandaag ook gezien? Mooi he?
Het blijkt een ode te zijn aan de 165e geboortedag van Mary Cassatt (1844-1926), een Amerikaanse impressionistische schilderes. Zij schilderde vooral het dagelijks leven van vrouwen - en daar hoort natuurlijk handwerken bij.
Je hoeft de wereld niet rond te reizen om haar werk te bewonderen. Klik gewoon op het videofilmpje hieronder om binnen te treden in de voorbije verdroomde wereld van Mary Cassatt. Kijk & geniet ...

maandag 18 mei 2009

Verborgen Lente

Nat & koud buiten. Maar ik weet waar de lente zich heeft verstopt! In een doosje van de Britse kunstenares Lizzie Thomas!
(Je kan de lente daar zelfs kopen ...)

dinsdag 12 mei 2009

Sprookjestasje


Als je vrolijk wilt worden moet je zeker een bezoek brengen aan Facile Cécile. Ik heb haar website pas onlangs ontdekt en was meteen onder de indruk van de uitbundige vormen en kleuren van haar ontwerpen. Ik was op slag zo verliefd op haar gequilte Pochon Charlotte dat ik die meteen wilde namaken. Ik heb mij daarbij gebaseerd op foto's waardoor het resultaat toch wat anders is geworden. Zo wist ik eigenlijk niet goed hoe ik de gequilte stukken netjes aan elkaar moest zetten. Ik heb dat maar opgelost door de rafelige naden te verbergen met zelfgemaakte biaisbandjes.
Vind je niet dat dit een echt sprookjestasje geworden is? Ik ben helemaal vrolijk ;-)

maandag 11 mei 2009

Alfabetjurk

Deze prachtige Alfabetjurken zag ik op {klik}. Het lijkt mij een geschikt 'gewaad' voor Geletterde Vrouwen. Een passende gelegenheid is het galadiner vanavond ter ere van de bekendmaking van de winnaar van de Libris Literatuur Prijs 2009. Wie van de twee vrouwelijke genomineerden - Anna Enquist (Contrapunt) en Charlotte Mutsaers (Koetsier Herfst) - zou het best staan met welke Alfabetjurk?

zaterdag 9 mei 2009

Keurslijfje


Hoewel thuis verschillende breiwerken in verschillende stadia smartelijk op actie lagen te wachten, was ik tijdens de Textiel Plus Dagen toch bezweken voor een keurslijfje van Klazien's Kreatie. Aan die verschillende breiwerken is geen steek meer gebreid maar het lijfje, gebreid met Softsilk, is af. Het is een makkelijk model maar mijn gedachten dwaalden zo vaak af dat ik toch verschillende keren een stuk moest overdoen. Dank zij de details is het toch een bijzonder stuk. De picootjes en het golvende schootje geven een frivole noot en de gehaakte knoopjes zorgen voor een 'vintage look'. Hulde dus aan de ontwerpster, Wilma Bijsterbosch.

dinsdag 5 mei 2009

Lintmeermin


Ik ben steeds weer verbaasd als ik zie hoe mensen kunnen toveren met een paar simpele materialen. Als ik vier restjes lint zie, denk ik echt niet: 'he! dit is een potentiële zeemeermin'. Maar nu ik de 'lintmeermin' van LiliBug Boutique op Etsy zag, branden mijn handen om dit na te maken. Alleen moet ik nog even uitvissen hoe die staart moet ....

zondag 3 mei 2009

Forenzen/pendelaars


Ik ben een forens/pendelaar. Vier keer per week ben ik 2x anderhalf uur onderweg naar en van mijn werk. Dat is zo'n 12 uur per week! En soms levert het de nodige frustraties op zoals vorige week toen duizenden mensen vanwege een ongeluk op het spoor ergens gedumpt werden in een Klein Stationnetje. In een combinatie van gelatenheid & verwarring sjokten ze van perron naar perron. Dat was een paar weken geleden wel anders toen Antwerpen uit zijn dak ging voor Maria in het Centraal Station. Even de verbeelding aan de macht. Heerlijk! Dat zou vaker moeten gebeuren ...

vrijdag 1 mei 2009

Schoon lieveke, waar waarde gij den eerste meiennacht?


Nu mijn lieve vader overleden is, zou mijn moeder voor het eerst in meer dan 60 jaar vandaag geen 'mei' krijgen. Geen enkele keer vergat mijn vader op 1 mei een boeketje meiklokjes (muguetjes) te kopen voor zijn lief en later zijn vrouw. Zelfs vorig jaar, toen de kanker al zijn verwoestende werk deed, sleepte hij zich nog naar de winkel.
In mijn fantasie zie en hoor ik hem als jonge vrijer onder het balkon van mijn jonge moeder (die Lieve heet) met zijn mooie tenorstem dit bekende lied zingen:

Schoon lieveke, waar waarde gij den eerste meiennacht,

Dat gij mij gene mei en bracht?

Den eerste meiennacht, schoon liefke, was ik ziek,

Schoon lieveke, ik kon er van mijn beddeke niet.


Schoon lieveke, waar waarde gij den tweede meiennacht,

Dat gij mij gene mei en bracht?

Den tweede meiennacht zocht ik den eglantier,
Schoon lieveke , sta op want uwe mei is hier.

'k En sta er nu voorwaar voor uwe schone mei niet op,

Noch en zal ik mijn beddeke ervoor verlaten.

Uw mei die komt te laat, plant hem vrij op de straat.

Schoon lieveke, plant uwe mei nu maar op de straat.


Ik heb mijn moeder gisteren haar 'mei' - een dag te vroeg - gebracht. Maar dat is toch niet hetzelfde als een bloemetje van haar lief en levensgezel ...
(Meer over de traditie van de 'mei' en de 'meiboom' planten meiboom vind je in het volksarchief.)

Meiklokjes kan je overigens ook ook aan andere mensen dan je lief schenken om hen voorspoed, geluk en liefde toe te wensen. Het gebruik stamt uit 1561 toen de Franse koning Karel IX op 1 mei zijn hofdames meiklokjes gaf als porte-bonheurs, geluksbrengertjes. In België leeft deze traditie nog volop. Dit jaar heeft de bloemenveiling zo'n 800.000 meiklokjes verhandeld, 200.000 meer dan vorig jaar. [klik] Misschien dat men in België erg de indruk heeft dat het lot een handje geholpen moet worden op weg naar voorspoed & geluk?