woensdag 26 december 2007

Tagine met lam, gekonfijte uien en amandelen


Hayat is een geweldige kokkin. Ze heeft leren koken van haar moeder. Nu catert ze voor grote Marokkaanse feesten en partijen. En ik mag delen in de culinaire vreugden. Na het Suikerfeest (Id-al-Fitr) krijg ik een grote schaal zondig lekkere koekjes. Het Offerfeest viel dit jaar op 19 december. Op deze dag eten moslims schapen die volgens dhabiha zijn geslacht en delen het vlees met armen, buren en familieleden. Omdat ik er een paar dagen niet was, vroor Hayat mijn portie in. Vandaag - op tweede Kerstdag - bracht ze een complete maaltijd: scampipasteitjes, Tagine met lam, geconfijte uien (Tfaia) en amandelen en een grote schaal koekjes.
Een goede gelegenheid om de tafel te dekken met het goudgeborduurde tafelkleed dat mijn schoonzus voor mij kocht in Damascus.

Ik maakte deze tagine eerder zelf met recepten uit Koken met Fatima.

Tfaia (Gekonfijte uien)

Nodig
  • 1 kg zoete Spaanse uien (in fijne halve maantjes gesneden)
  • 3 kaneelstokjes
  • peper, zout
  • 200 ml honing
  • olijfolie
  • paar draadjes saffraan (of 1/4 koffiel. saffraanpoeder)
  • 1/2 kg witte of blauwe druiven, een uur geweekt

Bereidingswijze

  1. Verhit de olijfolie in een diepe pan en bak de ui aan. Zet het vuur zachter en doe een deksel op de pan. Laat, onder af en toe roeren, sudderen tot de uien geslonken zijn;
  2. Voeg de kaneelstokjes, saffraan, rozijnen, peper en zout toe en laat alles ongeveer 45 minuten sudderen;
  3. Breng de uien op smaak met honing en eventueel nog wat zout.

Tagine met lamsschenkel, gekonfijte uiten (Tfaia) en amandelen
(Tagine Tfaia bil Lhem ou Looz)

Nodig
  • 1 kg mooie stukken lamsschenkel
  • 1 Spaanse ui in halve maantjes gesneden
  • 250 g Tfaia (zie hierboven)
  • 150 g ontvelde, geroosterde amandelen
  • ¼ koffiel. kaneel
  • ¼ koffiel. saffraanpoeder
  • ¼ koffiel. gemberpoeder
  • 200 ml. water
  • peper, zout
  • olijfolie
Bereidingswijze
  1. Verhit olijfolie in een pan met dikke bodem en schroei het vlees hierin dicht. Voeg de ui toe. Kruid met specerijen, zout en peper;
  2. Blus met 200 ml water, dek de pan af en laat 2 uur sudderen (dit kan ook in de tagine in de oven);
  3. Neem het vlees uit de pan. Zeef de saus. Schik het vlees in de tagine (of vuurvaste schotel), overgiet met de saus en leg er de Tfaia in een bergje op;
  4. Dek af en zet de tagine gedurende 30 minuten in een oven van 200°C;
  5. Garneer de tagine met geroosterde amandelen en serveer onmiddellijk met brood en diverse salades.

dinsdag 25 december 2007

vrijdag 21 december 2007

Cranberry's met steranijs en Grand Marnier


Zondag is het Grote Kerstfeest. Vroeger waren we met z'n zessen: mijn ouders, mijn broers en ik. De familie is intussen uitgedeind tot 32 mensen met vijf nationaliteiten. Om dit leger te kunnen voeden zijn de taken verdeeld. Ik zorg voor de bijgerechten en heb alvast cranberry's met een kersttintje gemaakt.

Voor 6 tot 8 personen het je nodig:
  • 1 zakje verse cranberry's
  • 1 biologische sinaasappel
  • 150 g rietsuiker
  • 2 steranijs
  • Grand Marnier

Bereiding
  1. Cranberry's wassen en rotte bessen verwijderen;
  2. Sinaasappel onder heet water afspoelen en goed drogen. De schil raspen en het sap uitpersen;
  3. Cranberry's, sinaasappelrasp en -sap, suiker en steranijs in een pan aan de kook brengen. Zo'n 10 tot 15 minuten op een zacht vuurtje laten koken en af en toe roeren, tot de cranberrry's zacht zijn en de saus licht ingedikt is;
  4. Een flinke scheut Grand Marnier toevoegen en de cranberry's laten afkoelen.
In een afgesloten Weckpot blijven de cranberry's een week goed in de koelkast.

woensdag 12 december 2007

Beautiful in Beaufort-Wes


Kopen die cd van de Zuid-Afrikaanse Gert Vlok Nel (Beautiful in Beaufort-Wes) en kijken naar de bijgesloten dvd met documentaire: zeldzaam mooi en weemoedig.
Klik hier voor de tekst.